PORTO DEL COLOMBO

Δραστηριότητες

Το Porto Del Colombo Boutique hotel είναι ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας !!!

PORTO DEL COLOMBO

Φαράγγια

samaria-6Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στο νομό Χανίων στην οροσειρά Λευκά Όρη. Έχει μήκος 18 χλμ και είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Κρήτης αλλά και της Ευρώπης (σε μήκος). Έχει πλάτος από 150 μέτρα έως 3 μέτρα που είναι και το στενότερο σημείο του με την ονομασία “Πόρτες”. Το 1962 χαρακτηρίστηκε Εθνικός Δρυμός Ελλάδας και είναι τόπος διαμονής πολλών ενδημικών πουλιών και διαφόρων ειδών ζώων. Το πιο γνωστό από τα ζώα που βρίσκουν καταφύγιο στο Φαράγγι Σαμαριάς είναι ο κρητικός αίγαγρος (κρι κρι). Εκεί επίσης φυτρώνουν σπάνια βότανα και φυτά, όπως το άγριο δίκταμο κι τα αγριολούλουδα. Το φαράγγι πήρε το όνομά του από το χωριό Σαμαριά και που κι αυτό οφείλει την ονομασία του στην βυζαντινή εκκλησία Οσία Μαρία του 14ου αιώνα, που βρίσκεται εκεί και σώζεται έως σήμερα με πολλές εικόνες και τοιχογραφίες.

 

Χρήσιμες πληροφορίες για τον επισκέπτη

Για να πάτε στο Φαράγγι μπορείτε να πάρετε το Λεωφορείο από το ΚΤΕΛ Χανίων που βρίσκεται περιπου 700 μέτρα από το ξενοδοχείο μας και το οποίο σας πάει στην είσοδο του Φαραγγιού που ονομάζεται Ξυλόσκαλο
Τα δρομολόγια ξεκινάνε πολύ νωρίς το πρωί 06:15-07:45-08:45 και τιμή εισητηρίου 7,50Ε/ατομο.
Επίσης μπορείτε να πάτε με οργανωμένη εκδρομή:τιμή εισητηρίου για το λεωφορείο και τον ξεναγό22,00/άτομο +17,00Ε περίπου για τη είσοδο και το καραβάκι.(τιμή εισόδου 5,00Ε)
Για την πεζοπορία στο φαράγγι Σαμαριάς πρέπει να είσαστε κατάλληλα ντυμένοι με ελαφριά ανοιχτόχρωμα ρούχα, σκληρά παπούτσια (άρβυλα), να έχετε εφοδιαστεί ελαφρύ φαγητό, Νερό δεν χρειάζεται να εχετε μαζί σας, μιας και σε όλο το μήκος του φαραγγιού υπάρχουν πηγές με καθαρό, πόσιμο νερό. Επίσης σε πολλά σημεία υπάρχουν τουαλέτες. Η απόσταση που διανύετε είναι 14 χλμ και ο περίπατος κρατάει περίπου από 4 έως 8 ώρες, ανάλογα με το βηματισμό. Ο πιο συνηθισμένος χρόνος διάρκειας είναι 6 ώρες. Φτάνοντας στo τέλος στην Αγία Ρουμέλη που απέχει 2 χλμ από την έξοδο του Φαραγγιού μπορείτε να κάνετε ένα απολαυστικό μπάνιο στα καταγάλανα νερά του Λυβικού πελάγους και να απολαύσετε το νόστιμο και παραδοσιακό φαγητό στις ταβέρνες .

Από το λιμάνι της Αγιας Ρουμέλης θα πάρετε το Καραβάκι για Σφακιά
Ωρες 11:30&17:30
Tιμή εισητηρίου :12,00E ενήλικες 6,00Ε παιδιά
Από τα Σφακιά παίρνετε το λεωφορείο για Χανιά
Τιμή εισητηρίου 8,20Ε

Χρήσιμα τηλέφωνα
Αστυνομικό Τμήμα Τουρισμού Χανίων: 28210 53333
Λιμεναρχείο Χώρας Σφακίων: 28250 91292
Μουσείο Ξυλόσκαλου: 28210 67140
Δασική Υπηρεσία Δρυμού Σαμαριάς: 28210 92287
Δασικό Φυλάκιο οικισμού Σαμαριάς: 28250 91276

kourtaliotiko-preveli-2Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι βρίσκεται στο νομό Ρεθύμνου περίπου 22 χλμ νότια από την πόλη. Ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ, ακολουθεί τον ποταμό Κουρταλιώτη και καταλήγει στη λίμνη της πανέμορφης παραλίας στην Πρέβελη. Στα μισά της διαδρομής σας θα συναντήσετε τον δρόμο που περνάει μέσα από το φαράγγι με πάρκινγκ και μονοπάτια που οδηγούν στο πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Προς το τέλος του φαραγγιού υπάρχει ένα σημείο που μοιάζει με τροπική λίμνη κι έχει ονομαστεί η Παραλία με τους Φοίνικες! Το φαράγγι έχει απίστευτη ομορφιά και το τοπίο είναι άγριο. Έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα και το ποτάμι χωρίζεται σε πέντε ρυάκια τα οποία ενώνονται και σχηματίζουν μικρές λιμνούλες κι έναν τεράστιο καταρράκτη! Καθ’ όλη τη διαδρομή θα παρατηρήσετε ότι το φαράγγι είναι στενό κι οι βράχοι είναι τεράστιοι και γεμάτοι μικρές σπηλιές και χαράκια. Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι είναι ένα θαύμα της φύσης! Πραγματικά αξίζει να το περπατήσετε και να δείτε την ομορφιά και την αγριάδα του κρητικού τοπίου!
Μπορείτε να πάτε με δικό σας όχημα ή με οργανωμένη εκδρομή από το προσωπικό του ξενοδοχείου μας.
Αν πάτε με δικό σας όχημα και για να απολαύσετε τη διαδρομή το καλύτερο είναι να πάτε από Χώρα Σφακίων-Φραγκοκάστελλο για να φτάσετε στη Μονή Πρέβελη,
AGIA IRINI GORGEΤο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα φαράγγι στο νομό Χανίων, μετά από το φαράγγι της Σαμαριάς. Είναι μήκους 7 χιλιομέτρων και θα χρειαστείτε περίπου 2,5 ώρες για να το διασχίσετε ξεκινώντας από την κορυφή του (χωριό Αγία Ειρήνη) και κατηφορίζοντας προς τη Σούγια.
Είναι μέρος του μονοπατιού Ε4 και θεωρείται πολύ εύκολη διαδρομή. Είναι κατηφορική, χωρίς ιδιαίτερα απόκρημνες περιοχές, με μονοπάτι ευδιάκριτο και σχεδόν στο σύνολό της έχει σκιά. Το μόνο δύσκολο κομμάτι της είναι στο τέλος του φαραγγιού, μετά την έξοδό του που πρέπει να περπατήσετε περίπου 5,5 χιλιόμετρα σε άσφαλτο για να φτάσετε στη Σούγια. Εκεί υπάρχει καφετέρια όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε το περπάτημα στην άσφαλτο να καλέσετεε ταξί από Σούγια.,να σας πάει είτε στο αυτοκίνητό σας είτε στη Σούγια(κόστος περίπου 20,00Ε)

Αν και το φαράγγι θεωρείται εύκολο και είναι κατάλληλο να το διασχίσουν ακόμα και παιδιά δεν θα πρέπει να αμελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα παπούτσια.
Σε περίπτωση που θέλετε να περάσετε το φαράγγι ξεκινώντας από Χανιά, η λύση πάλι είναι το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που ξεκινά 05.00 το πρωί. Περίπου στις 06.00 θα φτάσετε στην είσοδο του φαραγγιού και γύρω στις 09.00 στην Σούγια… Εξαίρεση αποτελούν οι Κυριακές, που το λεωφορείο ξεκινά 07.30 από Χανιά.
Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα και να περάσετε τη μέρα σας μέχρι το απόγευμα που πάλι με το λεωφορείο (περίπου 18.15) θα γυρίσετε στα Χανιά. Τις Κυριακές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για επιστροφή και το λεωφορείο που φεύγει από Σούγια στις 12.00!
Τιμη εισητηρίου για Σούγια 7,00Ε

of ImbrosΤο μεγάλο φαράγγι της Ίμβρου στα Σφακιά είναι ένα από τα βαθύτερα και πιο στενά φαράγγια τηςΚρήτης. Το φαράγγι ξεκινάει λίγο νοτιότερα από το χωριό Ίμβρος στο οροπέδιο Ασκύφου, για να καταλήξει μετά από περίπου 5 χιλιόμετρα στο χωριό Κομιτάδες κοντά στην παραλία του Φραγκοκάστελλου.
Τα τοιχώματά του ορθώνονται κάθετα σε ύψος 300 μέτρων ενώ το πλάτος του σε ορισμένα σημεία δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα. Η διάβασή του είναι σχετικά εύκολη, μπορεί να γίνει σχεδόν όλο το χρόνο – με προσοχή από το Φθινώπορο μέχρι και την Άνοιξη – και απαιτεί περίπου 3 ώρες πεζοπορίας μέχρι τους Κομιτάδες.

Αν έχετε πάει με δικό σας αυτοκίνητο είναι εύκολο να βρειτε μεταφορικό μέσο να σας πάει στην αρχή του φαραγγιού.Το ταξί θα σας κοστίσει περίπου 15,00Ε

PORTO DEL COLOMBO

Παραλίες Χανίων

Τα Χανιά φημίζονται για τις πανέμορφες παραλίες τους με τη χρυσαφένια άμμο και τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στα Χανιά βρίσκονται ορισμένες από τις ομορφότερες και πιο γνωστές παραλίες της Ελλάδος. Στα Χανιά ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει τόσο καλά οργανωμένες παραλίες, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ-μπαρ στις οποίες μπορεί να απολαύσει υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες, όσο και «παρθένες», ανεξερεύνητες παραλίες, οι οποίες περιμένουν κάθε επισκέπτη να τις ανακαλύψει.

loytraki

Η παραλία Μαράθι βρίσκεται 17 km ανατολικά της πόλης των Χανίων, στο Ακρωτήρι. Είναι μια από τις παραλίες των Χανίων που έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία. Η αμμουδερή παραλία σε συνδυασμό με τα ρηχά νερά και την προστασία του από τα μελτέμια – λόγω της τοποθεσίας της – την κάνουν ιδανική για οικογένειες και παιδιά. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη προσφέροντας στους επισκέπτες αυτής τη δυνατότητα φαγητού και ποτού καθώς και ευκολίες για κολύμπι (ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντους, κ.α.) καθώς και υπηρεσίες ναυαγοσώστη. Η παραλία διαθέτει υποδομές πρόσβασης και για ΑμεΑ.
Πρόσβαση: Η παραλία συνδέεται με την πόλη των Χανίων είτε με ιδιωτικά και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα είτε με τα υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ.Τιμή εισητηρίου 2,60Ε

pa4-elafonisi
Στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Χανίων.
Η πιο απομακρυσμένη παραλία από την πόλη των Χανίων, που όμως αξίζει τον δρόμο που κάνετε για να φτάσετε έως εδώ. Είναι ένα νησάκι σχεδόν συνδεδεμένο με την ακτή μια και απέχει μόλις 100μ. από αυτήν και μπορεί κανείς να το προσεγγίσει περπατώντας μέσα στη θάλασσα. Το Ελαφονήσι απέχει 76 χλμ. Από τα Χανιά και 43 από το Καστέλι. Εδώ έρχεται κανείς για να θαυμάσει τις εκπληκτικές αμμουδερές παραλίες με τους αμμόλοφους και τη λευκή άμμο και να κολυμπήσει στα μοναδικά σε όλη την Κρήτη κρυστάλλινα νερά. Αν και το φυσικό κάλλος προσελκύει άφθονους επισκέπτες η περιοχή δε διαθέτει αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές. Το Ελαφονήσι είναι μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Κρήτης.
Για να έρθετε εδώ από τα Χανιά υπάρχουν δυο διαδρομές. Και οι δύο εξίσου γραφικές και προτεινόμενες.
Αν σκοπεύετε να έρθετε από τα Χανιά και να επιστρέψετε στα Χανιά, θα σας πρότεινα να πάτε από την μία διαδρομή και να γυρίσετε από την άλλη.
Αν ακολουθήσετε την πρώτη 1 , η οποία είναι και η συντομότερη, θα στρίψετε αριστερά κανά χιλιόμετρο πριν την Κίσσαμο (ίσως και λιγότερο) και θα ακολουθήστε τις πινακίδες για το φαράγγι των Τοπολίων και έπειτα για Ελαφονήσι.
Για να ακολουθήσετε την δεύτερη διαδρομή 2 , θα περάσετε μέσα από την Κίσσαμο προς Τράχηλο, την διασταύρωση για Φαλάσαρνα (μια ακόμη από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νομού Χανίων), θα συνεχίσετε μέσα από το χωριό Πλάτανος και έπειτα θα ακολουθήσετε τις πινακίδες.
Μπορείτε να πάτε εκεί επίσης με λεωφορείο του ΚΤΕΛ ΩΡΑ:09:00 Τιμή εισιτηρίου: 10,90Ε
Η με οργανωμένη εκδρομή: εκτιμώμενη ώρα για να φτάσετε περίπου :1:30
με αναχώρηση και επιστροφή από το ξενοδοχείο σας, στάση στην Μονή Χρυσοσκαλίτισσα ή και το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στα Τοπόλια (και τα δύο βρίσκονται στον δρόμο για Ελαφονήσι), και στάση για φαγητό σε ταβέρνα. –
Και τέλος με ιδιωτικό ταξί: χρέωση/ωρα 20,00Ε
paralia-falasarna-6
Περίπου 75 χλμ. δυτικά της πόλης των Χανίων, στην δυτική ακτή της Κρήτης.
Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Κρήτης, η Φαλάσαρνα είναι μια σειρά από αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά. Κοντά στην παραλία δεν υπάρχουν παρά μόνο μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και έτσι στην περιοχή δε συρρέει πλήθος κόσμο.
Από την πόλη των Χανίων υπάρχει τακτική ημερήσια συγκοινωνία με λεωφορείο προς τη Φαλάσαρνα.
Ωρα : 08:30-11:00-:15:30 Τιμή εισιτηρίου 8,20Ε
Επίσης μπορούμε να σας οργανώσουμε εκδρομή με ιδιωτικό ταξί 20,00Ε/ώρα
balos4Όσον αφορά το Μπάλο, το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η γνωστή μα απίστευτα όμορφη παραλία του, πλατιά, με πολύ ψιλή άμμο λευκή και κόκκινη, όπου σε ένα σημείο σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα.
Mπορείτε να πάτε με ιδιωτικό αυτοκίνητο μέχρι κάποιο σημείο ,προτεινετε Jeep καθώς ο δρόμος δεν είναι ασφαλτοστρωμένος.έπειτα περπατάτε γύρω στα 30 λεπά
Είσης μπορείτε να πάτε και με λεωφορείο Τιμη:7,80E
Tέλος ο καλύτερος τρόπος ειδικά αν έχετε αυτοκίνητο έιναι να πάτε μέχρι το λιμάνι του Καστελίου και από εκεί με καραβάκι
Ωρες: 1η αναχώρηση 10.20 – επιστροφή στο λιμάνι στις 17.45
2η αναχώρηση 10.40 – επιστροφή στο λιμάνι στις 18.00
Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ισχύει επιπλέον και :
3η αναχώρηση 12.30 – επιστροφή στο λιμάνι στις 19.30, ενώ εκτελούνται και έκτακτα δρομολόγια.
• TIMES:Επιβάτες ηλικίας μέχρι 2 ετών, ταξιδεύουν δωρεάν.
• Επιβάτες ηλικίας από 3-12 ετών, καταβάλλουν 13€
• Επιβάτες ηλικίας από 13 ετών και άνω, καταβάλλουν 27€
Στις παραπάνω τιμές, συμπεριλαμβάνονται ο ΦΠΑ και οι λοιπές επιβαρύνσεις.
Η Παραλία !

seitanΣτην τοποθεσία Σεϊτάν Λιμάνια, στην βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου του Ακρωτηρίου στην δυτική Κρήτη, 20 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, υπάρχει μια παραλία διαφορετική απ΄ όλες τις άλλες.
Λωρίδες θάλασσας εισχωρούν ανάμεσα στις απόκρυμνες βραχώδεις ακτές του Ακρωτηρίου δημιουργώντας μικρούς όρμους. Σε έναν από αυτούς βρίσκεται η καλά κρυμμένη παραλία.
Η τοποθεσία είναι γνωστή με την ονομασία Σεϊτάν Λιμάνια. Η λέξη Σεϊτάν είναι τούρκικη, που προφανώς έχει μείνει από την περίοδο της τουρκοκρατίας στην Κρήτη, και μεταφράζεται ως διαβολικός. Επομένως τα Σεϊτάν Λιμάνια μεταφράζονται ως Διαβολολίμανα.
Παρόλα αυτά η παραλία στα Σεϊτάν Λιμάνια δείχνει περισσότερο παραδεισένια παρά διαβολική. Θαυμάστε χρώμα θάλασσας!

Πρόσβαση στα Σεϊτάν Λιμάνια
Για να πάτε στα Σεϊτάν Λιμάνια θα ακολουθήσετε τον δρόμο που πάει στο αεροδρόμιο των Χανίων 1 . Μετά τη στροφή για τον αερολιμένα θα συνεχίσετε για το χωριό Χωρδάκι 2 . Στην είσοδο του χωριού θα στρίψετε δεξιά και πριν ο δρόμος ανηφορίσει για την κορυφή του όρους Σκλόκα 3 , θα συνεχίσετε και πάλι δεξιά για το εκκλησάκι του Αγίου Ραφαήλ.
Μετά το εκκλησάκι του Αγίου Ραφαήλ, ο δρόμος συνεχίζει έντονα καθοδικά με αλλεπάλληλες φουρκέτες και θα σας οδηγήσει πάνω από την παραλία, όπου και θα παρκάρετε.
Πεζοί θα κατηφορίσετε το μονοπάτι που οδηγεί στην πανέμορφη παραλία Σεϊτάν Λιμάνια.

PORTO DEL COLOMBO

Γευστικό «Ταξίδι» στα ορεινά Χανιά

Theriso - KerameiaΑπό τα Χανιά ακολουθούμε το δρόμο προς τον κόμβο του Κλαδισού – μέσω της οδού Κισάμου – και ακολουθούμε τις πινακίδες για Θέρισο. Η διαδρομή μέσα από το θερισιανό φαράγγι μήκους 6 χιλιομέτρων, αποζημιώνει πρόωρα τον επισκέπτη για την επιλογή του.
Μετά από μια διαδρομή 20 περίπου λεπτών φτάνουμε στο ιστορικό χωριό ΘέρισοΣτο χωριό, στην κεντρική πλατεία του οποίου δεσπόζει ο ανδριάντας του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελ. Βενιζέλου – μπορούμε να επισκεφθούμε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο – που ιδρύθηκε το 1985 και στεγάζεται στο κτίριο που χρησίμευε ως στρατηγείο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο – καθώς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης(B) στο οποίο εκτίθενται κειμήλια και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης του 1941-1945.
Το Θέρισο, ωστόσο, είναι γνωστό στους απανταχού καλοφαγάδες και για έναν ακόμα λόγο… για τις εξαιρετικές οικογενειακές ταβέρνες του, που φημίζονται για τα κρεατικά τους και οι οποίες το έχουν αναγάγει σε δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό ντόπιων και επισκεπτών..
Αφήνοντας πίσω το Θέρισο, χαράσσουμε διαδρομή για την περιοχή των Κεραμιών, μια ορεινή Δημοτική ενότητα που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Η διαδρομή από τα Χανιά έως τη δημοτική ενότητα Κεραμιών είναι πανοραμική και πολύ εντυπωσιακή, ίσως μοναδική στην Κρήτη. Στην Δημοτική ενότητα Κεραμειών αξίζει να επισκεφθείτε το φαράγγι του Δίκταμου και το φαράγγι του Αλετρουβαρίου, σπάνιας φυσικής ομορφιάς και τα δυο.
Έπειτα συνεχίζουμε για Μαλάξα.Από τη Μαλάξα(C), θα απολαύσετε την πανοραμική θέα των Χανίων και του κόλπου της Σούδας και των Χανίων. Μια στάση στη Δρακόνα είναι επιβεβλημένη για να δοκιμάσετε σε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχή, τοπικές συνταγές με βάση αγνά προϊόντα ποιότητας της κρητικής γης.
Theriso -Zourva-Meskla

 

 

Το πέρασμα από το φαράγγι της Θερίσου θα μας μαγέψει κυριολεκτικά .Επιβλητικά πανύψηλα βράχια οριοθετούν το πέρασμα δίπλα από το ποτάμι προκαλώντας ένα δέος στον επισκέπτη για του καλαίσθητους σχηματισμού που μπορεί να δημιουργήσει η φύση.Η διαδρομή επιφυλάσσει και το πέρασμα από τις παρυφές των Λευκών Ορέων με κατάληξη στις πηγές των Μεσκλώνόπου μπορείτε να απολαύσετε πραγματικό παραδοσιακό φαγητό και στη Λίμνη της Αγιάς που αποτελεί ένα από του σημαντικότερους υγροβιότοπους της Κρήτης και να χαλαρώσετε πίνοντας τον καφέ σας στα café που βρίσκονται εκεί με θέα τη Λίμνη..

6756_kournas-lake7 Έξοδος από τα Χανιά με κατεύθυνση ανατολικά, ακολουθώντας τη νέα εθνική οδό, παραλιακά. Οι μεγάλες αμμουδιές που συναντάμε δεν έχουν πυκνοδομηθεί.
Φτάνουμε στη Γεωργιούπολη από εκεί στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας την ταμπέλα που λέει για Κουρνά και από κει ο δρόμος μας φέρνει στη λίμνη Κουρνά, τη μοναδική λίμνη της Κρήτης, που εμφανίζεται με δυο διαμετρικά αντίθετα πρόσωπα: Ενώ το καλοκαίρι είναι γεμάτη με βαρκάκια και ποδήλατα με τουρίστες, το χειμώνα μεταμορφώνεται σε κρυστάλλινο καθρέπτη, που καθρεφτίζει τις χιονισμένες βουνοκορφές των Λευκών Ορέων και τα μαγευτικά χρώματα του ουρανού το ηλιοβασίλεμα.

Από την Επισκοπή συνεχίζοντας νότια φθάνουμε στην Αργυρούπολη, που είναι χτισμένη πάνω σ’ ένα λόφο, ακριβώς στη θέση της αρχαίας Λάππας. (Ελληνορωμαίκά αγάλματα από την αρχαία Λάππα θα δείτε στο Μουσείο Ρεθύμνου).
Η Αργυρούπολη σήμερα είναι πνιγμένη στο πράσινο και είναι συχνός προορισμός εκδρομέων που την επισκέπτονται για τη φυσική της ομορφιά, τα άφθονα νερά της και τα νόστιμα μεζεδάκια που σερβίρουν οι τοπικές ταβέρνες.

PORTO DEL COLOMBO

Φαγητό στα Χανιά

Στο νομό Χανίων θα απολαύσετε την περίφημη κρητική κουζίνα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και γευστικές αποχρώσεις της Δυτικής Κρήτης. Μην χάσετε γεύσεις και τοπικές σπεσιαλιτέ όπως τα καλτσούνια, η στάκα, το μπουρέκι, η κρεατότουρτα.
Στην πόλη των Χανίων το φάσμα των γαστρονομικών επιλογών είναι μεγάλο: από τα γραφικά μεζεδοπωλεία μέχρι τα κομψά εστιατόρια με τη μοντέρνα κουζίνα και τις διεθνείς γεύσεις, κανένας ουρανίσκος δεν θα μείνει ανικανοποίητος.

Τα ψαροκάικα δένουν απέξω και ο Αποστόλης παίρνει τα καλύτερα. Το ψάρι πιο φρέσκο δεν γίνεται. Φημίζεται για το δυνατό τηγάνι του. Απολαυστικές κουτσομούρες και μικρά ψάρια που στα χέρια του απογειώνονται. Ανάλογα με την εποχή και τον καιρό θα βρείτε κάθε είδους ψάρια, εγγυημένα φρέσκα.

• κουζίνα: Κρητική
• τιμή – αξία: έως 30€
• επικοινωνία: +30 28210 43470
• περιοχή: Ακτή Ενώσεως 10

Το παλιό χαμάμ φιλοξενεί εδώ και χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια της παλιάς πόλης που σας μυεί στην πολίτικη κουζίνα με ένα κατάλογο 72 πιάτων. Με πολύ φιλικό σέρβις και μεγάλη ποικιλία κρασιών, εμφιαλωμένων και χύμα.

• κουζίνα: Ελληνική, Πολίτικη
• τιμή – αξία: έως 20€
• επικοινωνία: +30 2821096080
• περιοχή: Ζαμπελίου 49, Ενετικό Λιμάνι

Στα 7 χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια των θαυμαστών της κρητικής κουζίνας. Τα ψάρια είναι εκλεκτά και ολόφρεσκα, και η wine – list τα συνοδεύει κατάλληλα.

• κουζίνα: Μεσογειακή, Κρητική
• τιμή – αξία: έως 20€
• επικοινωνία: +30 2821052255
• περιοχή: Ακτή Ενώσεως 5, Χανιά

Μοντέρνο μεζεδοπωλείο που ξεχωρίζει στην καρδιά της πόλης για τη μίνιμαλ και λιτή διακόσμηση του αλλά κυρίως για την δημιουργική κουζίνα του.

• κουζίνα: Παραδοσιακή, Κρητική
• τιμή – αξία: -€
• επικοινωνία: +30 2821075003
• περιοχή: Ζυμβρακάκηδων 10, Χανιά

Είναι από αυτά τα μέρη που, όταν τα ανακαλύπτεις, χαίρεσαι διπλά. Όχι µόνο γιατί είναι «κρυµµένα» και ικανοποιούν την εξερευνητική σου µανία, αλλά γιατί αξίζουν πραγµατικά. Σε ένα στενό σοκάκι, λοιπόν, στην περιοχή Ντάπια, κοντά στη Δυτική Τάφρο της Παλιάς Πόλης, οι Πόρτες µας κέντρισαν αρχικά µε τις ζωγραφισµένες διακοσµητικές πόρτες που κοσµούν την αυλή του, δηµιουργώντας ένα άκρως θεατρικό σκηνικό. Μόλις, όµως, καθίσαµε για φαγητό, οι συνταγές της Σουζάνας µας κέρδισαν διπλά!

• κουζίνα: Μεσογειακή, Κρητική
• τιμή – αξία: έως 20€
• επικοινωνία: +30 28210 76261
• περιοχή: Πόρτου 48, Χανιά

Δευκαλίωνα & Ικάρου, Ανατ. Τάφρος, Τ. 28210 57035

Αν και εντοπίζεται σε µια ήσυχη γειτονιά του Ενετικού Λιµανιού, σε απόσταση αναπνοής από το Κουµ Καπί, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς τον γνωρίζουµε εδώ και 12 χρόνια για το παραδοσιακό φαγητό που µαγειρεύεται σε ξυλόφουρνο, αναβιώνοντας παλιές συνταγές. Δοκιµάστε οφτό αρνί, κατσικάκι µε στάκα, αλλά και µπουρέκι χανιώτικο, ενώ ιδιαίτερη πρόταση είναι το μανιτάρι µε σταµναγκάθι! Στα συν το ζυµωτό ψωµί!

Φιλική ατμόσφαιρα με νόστιμα μεζεδάκια, παραλιακά στο δρόμο προς το Νεώριο. Ο προσεγμένος χώρος του ουζερί, καθώς και η ντόπια κρητική κουζίνα του δε θα σας αφήσουν καθόλου αδιάφορους.

• κουζίνα: Κρητική
• τιμή – αξία: έως 10€
• επικοινωνία: +30 2821041570
• περιοχή: Ακτή Τομπάζη 29-30, Χανιά

Σουρµελή 54-56 & Ακτή Τοµπάζη, Τ. 28210 58330

Με θέα τον Φάρο, επιλέξτε το για την ποιότητα και τις γεύσεις του. Τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά δεσπόζουν στον κατάλογό του, µε τα αχνιστά µύδια αλλά και τις υπέροχες ποικιλίες να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Όσοι πάλι δεν είναι φαν των θαλασσινών, θα απολαύσουν εξίσου πεντανόστιµa πιάτα κρεατικών.

Από €12. Καθηµερινά 12:00-01:00.

Τρεις διαδοχικοί χώροι βαμμένοι στα χρώματα της ώχρας και του κυανού με έντονες ανατολίτικες αναφορές και ένα πηγάδι μέσα στην μέση. Εδώ θα δοκιμάσετε αυθεντικές γεύσεις από το Μαρόκο, την Αίγυπτο και το Λίβανο, όπως χούμους. Η κουζίνα είναι γευστική χωρίς να είναι βαριά.

• κουζίνα: Ανατολίτικη, Βορειοαφρικανική
• τιμή – αξία: έως 30€
• επικοινωνία: +30 2821054547
• περιοχή: Κ. Σαρπάκη 1-3

Βυβιλάκη 35, Χαλέπα, Τ. 28210 51136, Μ. 6947 939146, www.thalasino-ageri.gr

Είναι από τα πιο ροµαντικά και ειδυλλιακά σηµεία, που θα µπορούσε κάλλιστα να αποτελεί κινηµατογραφικό σκηνικό! Ακριβώς εκεί όπου σκάει το κύµα, στα φηµισµένα και γραφικότατα Ταµπακαριά, λίγο έξω από την Παλιά Πόλη, συναντάµε τα τελευταία 25 χρόνια τη διάσηµη ταβέρνα Θαλασσινό Αγέρι. Εδώ ερχόµαστε για ολόφρεσκο ψάρι, που επιλέγει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης καθηµερινά από την ψαραγορά και δικούς του ψαράδες, ενώ δεν λείπουν και οι εµπνευσµένες συνταγές, όπως σουπιά µε µάραθο και καλαµάρι γεµιστό. Στις δυνατές του προτάσεις, η ψαρόσουπα, αλλά και η αστακοµακαρονάδα, κατόπιν παραγγελίας. Συνοδεύουµε το ψάρι µας ή τη µεγάλη ποικιλία σε µεζεδάκια µε φρεσκοκοµµένες σαλάτες ή χειροποίητες αλοιφές και µε ένα παγωµένο ποτήρι κρασί. Για το τέλος, δεν λέµε όχι στο γλυκό καρπουζάκι ή περγαµόντο! Από €15 (µεζεδάκια), €25 (φρέσκο ψάρι).

Καθηµερινά (Μάρ.-Οκτ.) από τις 20:00-01:00.

Σε ένα επιβλητικό χώρο στεγασμένο στα ερείπια βομβαρδισμένου βενετσιάνικου κτιρίου, βρίσκεται το εστιατόριο Θόλος που διακρίνεται για το προσεγμένο σέρβις και την επιλεγμένη του μουσική.

• κουζίνα: Παραδοσιακή, Κρητική
• τιμή – αξία: έως 30€
• επικοινωνία: +30 2821046725
• περιοχή: Αγίων Δέκα 36

Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 46, Τ. 28210 59204

Μεζεδοπωλείο µε κρητική κουζίνα στον πιο φηµισµένο πεζόδροµο της πόλης. Εντυπωσιάζει ο χώρος µε ρετρό αντικείµενα της πρώην ποτοποιίας, ενώ τα πιάτα µε τοπικές πρώτες ύλες, συνοδεία τσικουδιάς ή κρασιού, σας απογειώνουν γευστικά. Από €10. Καθηµερινά από τις 18:00. Κυριακές και µεσηµέρια.

λαδόκολλα

Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 74, Τ. 28210 28175

ε έναν πολύ προσεγµένο αλλά µικρό χώρο, θα φάµε πλούσιες ποικιλίες κρεατικών αλλά και πεντανόστιµα ορεκτικά. Η αυλή του είναι χάρµα. Από €10. Καθηµερινά, εκτός Δευτέρας, 18:00-01:30

Aκτή Τοµπάζη 19, Παλιό Λιµάνι, Τ. 28210 08170 M. 6972 254003

H καρδιά της διασκέδασης στο Ενετικό Λιµάνι χτυπάει στο Nama, που διανύει φέτος την 3η σεζόν του, ανεβάζοντας αισθητά τα standards. Άλλωστε, τίποτα εδώ δεν έχει αφεθεί στην τύχη του. Από το χώρο, που εντυπωσιάζει µε το πάντρεµα κλασικής και βιοµηχανικής αισθητικής, την open cuisine, τη µεγάλη µπάρα και την εξωτερική αυλή µε θέα στην περαντζάδα, µέχρι τα εκλεκτά προϊόντα, που διαφέρουν από τα συνηθισµένα.

Το Νama µας λέει καληµέρα µε φανταστικά πρωινά και αλµυρούς λουκουµάδες, µας κρατάει συντροφιά όλη µέρα µε πρώτης ποιότητας καφέ (σε διάφορες γεύσεις που θα βρείτε µόνο εδώ), ιδιαίτερες γεύσεις τσάι και φρέσκους χυµούς µε superfoods, ενώ το βράδυ ιντριγκάρει τον ουρανίσκο µας στον ειδικά διαµορφωµένο Μώλο, Nama Mediterra, όπου σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον µε πρώτο πλάνο τον Φάρο γευόµαστε τις προτάσεις του chef Γιώργου Χατζηδάκη!

Ακτή Τοµπάζη 15, Παλιό Λιµάνι, Τ. 28210 45688

Σε αυτό το νεοκλασικό κτήριο του 1830, δίνει ραντεβού τα τελευταία 6 χρόνια το πιο fashionable crowd του νησιού! Στο Παλλάς, το πρώτο all day spot που έφερε την αλλαγή στο Ενετικό Λιµάνι, ξεκινάµε την ηµέρα µας µε ένα πλούσιο πρωινό και καλό καφέ, συνεχίζουµε µε πιάτα µεσογειακής κουζίνας και την κλείνουµε µε super πρωτότυπα cocktails. Είτε επιλέξετε τα τραπεζάκια πάνω στην πλακόστρωτη περαντζάδα είτε την εντυπωσιακή µπάρα στο εσωτερικό, το καλό και ποιοτικό service είναι αδιαπραγµάτευτo. Όσο για τη θεά στον Φάρο, συγκαταλέγεται στα βασικά ατού του! Το χειµώνα διοργανώνει οινογευσίες. Έκπληξη αποτελεί το roof restaurant Θεάλασσα, που από πέρσι έγινε talk of the town! Aπό €15/φαγητό.
Καθηµερινά από τις 12:00.

Αναγνώστου Γογονή 77, Τ. 28210 70017 & Χατζηµιχάλη Γιάνναρη 34, Τ. 28120 51100, http://thraka.com

  δέκα χρόνια στις… πλάτες της, η Θράκα δεν χρειάζεται συστάσεις! Eρχόµαστε εδώ για να γευτούµε φρέσκο γύρο κοτόπουλο και χοιρινό, που φτιάχνουν καθηµερινά οι ίδιοι, αλλά και χειροποίητα ξυλάκια, σε µυστική συνταγή του ιδιοκτήτη Γιώργου Καυκαλά! Δοκιµάστε την πίτα πλακωτή, σήµα κατατεθέν του µαγαζιού, και τις πληθωρικές και γευστικές ποικιλίες κρεατικών. Εκτός από την ψησταριά και τη σούβλα κοτόπουλο, για τα οποία φηµίζεται, θα βρούµε χειροποίητη πίτσα σε ξυλόφουρνο, ζυµαρικά και burgers από 100% µοσχαρίσιο κιµά Αngus. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Θράκα απέκτησε και «αδελφάκι» στην κεντρική Χατζηµιχάλη Γιάνναρη. Ένα µοντέρνο ορθάδικο street food, που µας περιµένει σχεδόν όλο το 24ωρο για πίτες µε γύρο και σουβλάκια. Take away και delivery (12:00-02:00). Καθηµερινά 10:00-όσο πάει.

PORTO DEL COLOMBO BOUTIQUE HOTEL

Το Porto Del Colombo Boutique hotel είναι ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας !!!

“Η λειτουργία του άρχισε το 1982 ,έκτοτε έχουν γίνει πολλές αναπαλαιώσεις βελτίωσης .Η τελευταία ανακαίνιση –βάσει των υποδείξεων της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας- ολοκληρώθηκε το 2013”

PORTO DEL COLOMBO BOUTIQUE HOTEL